PITA OD BOROVNICE I SIRA


Slatke, male, ''zdravije'' (čitaj: ne pržene u ulju) kopije cool pite iz McDonaldsa. Vrlo jednostavne i zabavne za izradu, a što je najbolje ne morate čekati da se ohlade već odmah navalite!











SASTOJCI 

NADJEV OD BOROVNICA
  • 200g smrznutih borovnica 
  • 60g šećera
  • 200ml vode
  • 40g gustina
  • sok 1 limuna
NADJEV OD SIRA
  • 200g krem sirnog namaza (koristila sam ABC)
  • 70g šećera u prahu
  • korica 1 limuna
TIJESTO
  • paket (500g) lisnatog tijesta (koristila sam Ledo)
  • šećer u prahu za posipanje


POSTUPAK

NADJEV OD BOROVNICA 
  • Borovnice, šećer, sok od limuna i 100ml vode staviti u lončić i zagrijavati na peći do vrenja.
  • Posebno u šalici razmutiti gustin sa preostalih 100ml vode da ne bude grudica.
  • Smjesu gustina istresti u provrelu smjesu borovnica i kuhati još 2-3minute, zatim skinuti s peći i ostaviti sa strane da se malo ohladi.
NADJEV OD SIRA 
  • Sirni namaz, šećer i naribanu koricu limuna miješati dok ne dobijete glatku smjesu.


POSTUPAK SKLAPANJA
  • Pošećeriti podlogu na kojoj ćete valjati lisnato tijesto te pošećeriti samo lisnato tijesto (na ovaj način lisnato vam se neće lijepiti za podlogu)
  • Razvaljati tijesto što tanje možete te ga razrezati na male pravokutnike. (Ovaj dio zapravo ovisi o tome kakve veličine želite da vam pite budu, ja sam rezala na manje komade da budu manji zalogaji.)
  • Staviti žličicu nadjeva od borovnica i žličicu nadjeva od sira. (Pripaziti da ne pretjerate s nadjevom jer će vam biti teško zatvoriti pitu, a isto tako može se desiti da se otvore tijekom pečenja.)
  • Preklopiti, stisnuti rubove prvo prstima, a zatim još dodatno zapečatiti malom vilicom kako se nebi otvorili tijekom pečenja.
  • Sklopljene pite poredati u tepsiju na masni papir, izbosti na par mjesta čačkalicom te premazati razmućenim jajetom i na svaki staviti prstohvat običnog kristalnog šećera. 
  • Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 10-15 minuta (dok ne porumene).
  • Izvaditi iz pećnice i navaliti! U slast!
*Savjet: Dodatno sam za svoje pite napravila glazuru od šećera u prahu i soka limuna tako da sam iscijedila u posudicu sok pola limuna i dodavala šećera u prahu sve dok nisam dobila glatku smjesu koja se lijepo preljeva. Ukoliko mislite da ovo nije za vas, pite slobodno samo pospite šećerom u prahu.




























Print Friendly and PDF