KESTEN ROLADA

 Pravi desert za ovo jesensko vrijeme - neodoljiva rolada od kestena. Spužvasti biskvit punjen laganom kremom od kestena i šlaga, preliven glazurom od čokolade. Osim što je ukusna, vrlo je brza i jednostavna za pripremu pa navalite!









SASTOJCI:

BISKVIT
  • 6 jaja 
  • 5 žlica šećera 
  • 4 žlice glatkog brašna 
  • 2 žlice kakao praha 
KREMA
  • 500g kesten pirea (koristila sam Ledo kesten blok)
  • 300ml vrhnja za šlag (umućeno)
  • 100g šećera u prahu (šećer dodajte jedino ukoliko imate nezaslađeni kesten pire, inače ovaj korak preskočite)
GLAZURA
  • 100g čokolade za kuhanje 
  • 100ml vrhnja za šlag (neumućeno)
ZA DEKORACIJU
  • 100ml vrhnja za šlag 
  • mrvice/strugotine čokolade za kuhanje 



POSTUPAK:

BISKVIT
  • Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke pjenasto umutiti. Ostaviti sa strane.
  • Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati brašno i kakao prah te dobro izmješati dok se ne sjedini.
  • Bjelanjke lagano umiješati kuhačom (kružni pokreti) dok se ne sjedine sa smjesom žumanjaka.
  • Dobivenu smjesu izliti na masni papir u tepsiju 35x30cm (od rola).
  • Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 10-15min.
  • Još vruće zarolati u vlažnu krpu (zajedno sa masnim papirom) i ostaviti sa strane da se u potpunosti ohladi.
KREMA
  • Kesten pire i umućeni šlag prvo sjedinite koliko ide sa kuhačom, a tek onda još minutu-dvije umutite s mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu.
GLAZURA
  • Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja i skinite s vatre. 
  • U tako zagrijano vrhnje dodajte čokoladu koju ste prethodno nožem usitnili na sitne komadiće. (ovako će se čokolada brže otopiti tako da što sitnije narežete to bolje)
  • Ostavite čokoladu da stoji 1 minutu u tako zagrijanom vrhnju. 
  • Nakon što čokolada odstoji minutu, uzmite pjenjaču i dobro mućkajte dok ne dobijete glatku glazuru.
SLAGANJE ROLADE
  • Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte i nafilajte kremom od kestena. Kako rolate tako polagano skidate i papir za pečenje.
  • Roladu preliti još vrućom glazurom od čokolade i ostaviti u frižideru 1-2h da se stisne. 
  • Po želji ukrasiti šlagom i mrvicama/strugotinama čokolade. U slast!



*SAVJET: Strugotine čokolade za dekoraciju sam dobila tako da sam redak čokolade za kuhanje strugala (gulila) sa nožićem za guljenje krumpira. 



Print Friendly and PDF