KESTEN ROLADA
Pravi desert za ovo jesensko vrijeme - neodoljiva rolada od kestena. Spužvasti biskvit punjen laganom kremom od kestena i šlaga, preliven glazurom od čokolade. Osim što je ukusna, vrlo je brza i jednostavna za pripremu pa navalite!
SASTOJCI:
BISKVIT
- 6 jaja
- 5 žlica šećera
- 4 žlice glatkog brašna
- 2 žlice kakao praha
KREMA
- 500g kesten pirea (koristila sam Ledo kesten blok)
- 300ml vrhnja za šlag (umućeno)
- 100g šećera u prahu (šećer dodajte jedino ukoliko imate nezaslađeni kesten pire, inače ovaj korak preskočite)
GLAZURA
- 100g čokolade za kuhanje
- 100ml vrhnja za šlag (neumućeno)
ZA DEKORACIJU
- 100ml vrhnja za šlag
- mrvice/strugotine čokolade za kuhanje
POSTUPAK:
BISKVIT
- Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke pjenasto umutiti. Ostaviti sa strane.
- Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati brašno i kakao prah te dobro izmješati dok se ne sjedini.
- Bjelanjke lagano umiješati kuhačom (kružni pokreti) dok se ne sjedine sa smjesom žumanjaka.
- Dobivenu smjesu izliti na masni papir u tepsiju 35x30cm (od rola).
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 10-15min.
- Još vruće zarolati u vlažnu krpu (zajedno sa masnim papirom) i ostaviti sa strane da se u potpunosti ohladi.
KREMA
- Kesten pire i umućeni šlag prvo sjedinite koliko ide sa kuhačom, a tek onda još minutu-dvije umutite s mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu.
GLAZURA
- Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja i skinite s vatre.
- U tako zagrijano vrhnje dodajte čokoladu koju ste prethodno nožem usitnili na sitne komadiće. (ovako će se čokolada brže otopiti tako da što sitnije narežete to bolje)
- Ostavite čokoladu da stoji 1 minutu u tako zagrijanom vrhnju.
- Nakon što čokolada odstoji minutu, uzmite pjenjaču i dobro mućkajte dok ne dobijete glatku glazuru.
SLAGANJE ROLADE
- Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte i nafilajte kremom od kestena. Kako rolate tako polagano skidate i papir za pečenje.
- Roladu preliti još vrućom glazurom od čokolade i ostaviti u frižideru 1-2h da se stisne.
- Po želji ukrasiti šlagom i mrvicama/strugotinama čokolade. U slast!
*SAVJET: Strugotine čokolade za dekoraciju sam dobila tako da sam redak čokolade za kuhanje strugala (gulila) sa nožićem za guljenje krumpira.