ČOKOLADNI KOLAČ S MALINAMA
Ukratko...čokolada i maline. Može li bolje?
SASTOJCI:
BISKVIT:
SASTOJCI:
BISKVIT:
- 6 žumanjak
- 6 žlica šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice glatkog brašna
- 3 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- snijeg od bjelanjaka
KREMA OD MALINA:
- 250 g smrznutih malina
- 4 žlice šećera
- 6 žlica vode
- 1 žlica gustina
KREMA OD ČOKOLADE:
BISKVIT:
- Izraditi žumanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
- U posebnoj posudici izmiješati brašno, kakao i prašak za pecivo (na ovaj način se prašak za pecivo ravnomjerno rasporedi u smjesi te se biskvit jednolično digne tijekom pečenja)
- U žumanjke dodajte mlijeko, ulje i suhe sastojke te sve dobro izmiksajte, zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka laganim, kružnim pokretima kuhačom.
- Smjesu izliti u namašćenu tepsiju, izravnati te staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180ºC 25-30 minuta. (Čačkalicom provjeriti kada je pečeno: ako piknete biskvit i čačkalica izađe suha znači da je biskvit gotov.)
KREMA OD MALINA:
- Smrznute maline i šečer miješati na laganoj vatri dok ne provriju.
- U posebnoj zdjelici pomiješati gustin i vodu te dodati provrelim malinama.
- Kuhati 5-7 minuta da se smjesa zgusne i postane sjajna. (u trenutku kada dodate gustin smjesa će biti zamućena, onda kada ponovno postane bistra i sjajna znate da je krema kuhana)
- Gotovu kremu izliti preko još toplog biskvita.
- Pričekati nekoliko minuta da se krema od malina stisne. Za to vrijeme pripremite kremu od čokolade.
KREMA OD ČOKOLADE:
- Izliti vrhnje za šlag u posudu i staviti na peć da se zagrije (PAZI! ne smije provriti).
- Kada se dovoljno zagrije, skinuti s vatre i ubaciti usitnjenu čokoladu za kuhanje. (Čokoladu je bitno usitniti nožem kako bi se što lakše otopila u vrućem vrhnju).
- Ostaviti čokoladu 30 sekundi, a zatim kuhačom ili pjenjačom miješati dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku čokoladnu kremu.
- Kremu lagano izliti preko kolača.
- Ostaviti da se sve ohladi i stisne, najbolje preko noći u hladnjaku.
- Izrezati na komade željene veličine i servirati. Uživajte!